Fordele ved tematisk apperceptionstest eller TAT, kliniske tests til kandidatsøgning

Ligesom Rorschach-testen er Thematic Apperception Test eller TAT en type projektionstest ved at forklare tvetydige billeder. Denne metode er populært kendt som billedfortolkningsteknikken. Til dato er TAT en af ​​de mest udbredte kliniske personlighedstests. Denne projektionstest blev iværksat af psykologer fra USA Henry A. Murray og Christina D. Morgan i 1930'erne. Ligesom andre psykologiske tests, har dens eksistens også udløst kontrovers vedrørende uensartede vurderingsmetoder.

Hvordan virker det?

Tematisk apperceptionstest udføres ved at vise nogle billedkort med tvetydige tegn. Formen kan være en figur af kvinder, mænd, børn, visse aktiviteter og også en situation. Derefter vil emnet blive bedt om at læse billedet i henhold til den mest dramatiske version med spørgsmål som:
  • Hvad udløste denne hændelse?
  • Hvad skete der med scenen på billedet?
  • Hvad tænker og føler personerne på billederne?
  • Hvad er slutningen af ​​historien på billedet?
Den mest komplette version af TAT består af 31 kort. Denne psykolog fra Harvard University foreslog oprindeligt brugen af ​​20 kort. Derefter vælges det kort, der viser en karakter, der ligner emnet for eksamen. Men nu bruger de fleste kliniske psykologer kun omkring 5-12 kort. Normalt er udvælgelsen af ​​kort baseret på den scene, der matcher emnets situation og behov. Derefter vil udøveren bruge deres bedste dømmekraft til at vælge scenen på kortet. Dette kan være grundlaget for at grave yderligere vigtig information fra emnet.

Hvornår bruges TAT?

Der er flere situationer, hvor terapeuter bruger TAT, såsom:
  • Lær emnet nærmere at kende

Psykologer kan bruge TAT-testen i rådgivningssessioner Denne test kan være isbryder under rådgivningssessionen, så forsøgspersonen føler sig mere afslappet og fri til at fortælle historier. På denne måde kan terapeuten vide, hvilke følelsesmæssige konflikter klienten kan have.
  • Hjælp med at udtrykke følelser

TAT-testen bruges også ofte som et terapeutisk værktøj, der gør det lettere for klienter at udtrykke deres følelser indirekte. Forsøgspersonen er måske ikke i stand til tydeligt at formidle, hvad de føler, men terapeutens synspunkt kan identificere den følelse, der opleves.
  • Graver dybere ned i livserfaringer

Klienter, der står over for problemer som jobtab, skilsmisse eller... dødelig sygdom kan fortolke billedet på kortet med konteksten af ​​det, han oplever. På denne måde kan terapeuten gå på opdagelse yderligere i løbet af rådgivningssessionen.
  • Kontrol af psykologisk tilstand

TAT-testen bruges også nogle gange som en metode til at vurdere en persons personlighed eller tankegang, uanset om der er psykiske problemer eller ej
  • Evaluering af mistænkte kriminelle

Ud over kliniske forsøg kan denne test også bruges til at vurdere en persons risiko for at gentage en forbrydelse, han har begået, eller til at matche, om en persons profil matcher en formodet gerningsmand til en bestemt forbrydelse. Generelt bruges det i retsmedicinsk psykologi.
  • Vurdering af potentielle medarbejdere

Ikke kun til kliniske og retsmedicinske formål kan TAT-testen også bruges til at vurdere, om en person er egnet til det job, han søger. Især hvis stillingen er tilbøjelig til at håndtere stress og usikre situationer såsom militære ledere eller retshåndhævelse.

Kritik af TAT-testen

Den tematiske apperceptionstest bliver ofte kritiseret for ikke at have en officiel standard for vurdering. Ikke sjældent udfører psykologer denne test på en anden måde, selv med vurderingsprocessen. Det er også muligt, at psykologer ikke bruger Murrays komplekse scoringssystem og i stedet følger subjektive fortolkninger. [[relateret-artikel]] For eksempel, hvis psykologer bruger det samme scoringssystem, er det muligt, at de anvendte TAT-kort er forskellige. Det vil sige, at det er meget svært at formulere en valid og sammenlignelig vurdering. Hvis du vil vide mere om, hvad psykologer ville udforske i en klinisk undersøgelse af emnet, spørg lægen direkte i SehatQ-familiens sundhedsapp. Download nu på App Store og Google Play