Sikker urinkateterinstallationsproces, hvordan?

Kateterindsættelsesprocessen udføres generelt af sygeplejersker eller læger for patienter, der ikke er i stand til at tisse normalt på egen hånd. Et kateter er et lille, fleksibelt rør eller rør, som patienten bruger til at hjælpe med at tømme blæren. Senere vil kateteret blive forbundet med en lille pose fyldt med urin, som normalt er placeret ved siden af ​​hospitalssengen.

Hvem har brug for et urinkateter?

Katetre er normalt nødvendige for patienter, der ikke er i stand til at tømme deres blære. For hvis blæren ikke tømmes, vil urinen samle sig i nyrerne, så den risikerer at forårsage skader og svigt af nyrefunktionen. Generelt bruges kateterplacering af patienter, som ikke er i stand til at tømme blæren, har urininkontinens eller har urinretention (en tilstand, hvor blæren ikke er i stand til at udskille al urin). Derudover kan kateterplacering også være påkrævet af patienter med følgende tilstande:
  • Urinstrømmen er blokeret på grund af blære- eller nyresten, blodpropper i urinen eller alvorlig forstørrelse af prostatakirtlen
  • Skade på blærenerven
  • rygmarvsskade
  • Forløsningsforløb og kejsersnit
  • Processen med at tømme blæren enten før, under eller efter operation generelt. Disse omfatter kirurgi på prostatakirtlen, hysterektomi og reparation af hoftebrud
  • Administration af lægemidlet direkte i blæren. For eksempel på grund af blærekræft
  • Psykiske tilstande, der forstyrrer daglige aktiviteter, såsom demens
Sædvanligvis er indsættelsen af ​​et kateter kun midlertidig, det vil sige indtil patienten er i stand til at tisse på egen hånd igen. Det afhænger dog også af typen af ​​kateter og patientens årsag til at bruge kateteret. Hos ældre og hos patienter med alvorlig sygdom eller varig mén kan kateterindsættelse vare ved i længere tid.

Hvilke typer urinkatetre findes der?

Et urinkateters funktion er at dræne urin i blæren over i en drænpose.Grundlæggende er et urinkateters funktion den samme, nemlig at dræne urin, der har samlet sig i blæren, så den kan fjernes fra kroppen. Katetretyperne er dog forskellige. Følgende er en forklaring på typerne af urinkatetre:

1. intermitterende kateter

En type urinkateter er: intermitterende kateter. intermitterende kateter er en type urinkateter, der almindeligvis anvendes til postoperative patienter. Denne urinkateterfunktion bruges generelt i et stykke tid. Kateterindføringsproces sporadisk, som føres ind gennem urinrøret, indtil det når blæren. Derefter vil urinen komme ud gennem kateteret fra blæren og blive anbragt i urinopsamlingsposen. Kateteret kan fjernes, når blæren er tom. Derefter vil den blive geninstalleret, hvis det er nødvendigt for at fjerne urin.

2. Indlagt kateter

Den næste type urinkateter er indlagt kateter. Indlagt kateter er et kateter, der placeres i blæren. Funktionen af ​​dette kateter kan bruges i en midlertidig eller lang tid. Indlagt kateter kan installeres på to forskellige måder. Først føres det gennem urinrøret, indtil det når blæren. For det andet indsættes et kateterrør gennem et lille hul i maven. Denne type kateterplacering er kendt som et suprapubisk kateter. Indlagt kateter udstyret med en lille ballon, der tjener til at forhindre kateteret i at glide ind og ud af kroppen. Ballonen tømmes for luft og fjernes, når kateteret er færdigt. Nogle patienter kan vælge at bruge indlagt kateter fordi det plejer at være mere behageligt end intermitterende kateter som skal geninstalleres. Alligevel, indlagt kateter kan forårsage infektion.

3. Kondom kateter

Et kondomkateter er en type urinkateter, der placeres uden for kroppen. Som navnet antyder, formen kondom kateter ligner et kondom, der er placeret på ydersiden af ​​penis. Funktionen af ​​dette kateter er at dræne urin i en drænpose. Generelt, kondom kateter bruges til mænd, der ikke har urinretention, men som har en alvorlig psykisk lidelse, såsom demens. Denne type urinkateter skal skiftes regelmæssigt hver dag. Generelt, kondom kateter mere behagelig at bruge og minimal risiko for infektion sammenlignet med indlagt kateter. Sygeplejersken eller lægen vil normalt afgøre, hvilken type urinkateter der er passende for din helbredstilstand. Sørg for at skifte urindrænposen hver 8. time, eller hver gang afløbsposen er fuld.

Hvad er en sikker kateterindføringsproces?

Kateterindsættelse er processen med at indsætte et rør lavet af plastik eller gummi gennem urinrøret til blæren. Kateterindsættelsesprocessen bør udføres af en sygeplejerske eller vagtlæge, så det holdes rent. Så hvordan er processen med at indsætte et sikkert kateter? Det følgende er en forklaring på typen af ​​kateterindføringsproces intermitterende kateter og indlagt kateter:
  • Generelt vil vagthavende læge eller sygeplejerske først åbne og rense kateteriseringsudstyret og patientens kønsorganer. Steriliseringsprocessen af ​​kønsorganerne udføres i en cirkulær bevægelse til området omkring kønsorganerne.
  • Det medicinske personale kan anvende bedøvelsescreme for at bedøve kønsområdet under kateterindsættelsesprocessen.
  • Dernæst vil urinkateterrøret få smørevæske for at gøre det nemmere at føre det ind i urinrøret.
  • Et urinkateterrør vil blive indsat af en læge i urinrørskanalen.
  • Kateterrøret indsættes, indtil det når halsen på din blære.
  • Du kan også tisse med det samme ved hjælp af et kateterrør. En urindrænpose vil normalt blive placeret i bunden af ​​sengen for at hjælpe urinen med at strømme ned.
Ud over trinene ovenfor, indlagt kateter Den kan også føres ind gennem et lille hul lavet i maven ind i blæren. Denne type kateterplacering er kendt som et suprapubisk kateter. Suprapubiske katetre bruges normalt til patienter med urinrørsskade eller patienter, der vil bruge et urinkateterrør i lang tid. Processen med at indsætte et suprapubisk kateter sker normalt under generel anæstesi, så patienten ikke vil føle smerte. Denne type kateter skal dog udskiftes hver 6.-8. uge.

Er der nogen bivirkninger ved et urinkateter?

Urinkatetre er faktisk sikre at bruge. Det er dog vigtigt altid at opretholde renligheden ved brugen af ​​kateteret. For hvis ikke, kan det øge risikoen for bivirkninger af urinvejsinfektioner (UVI). Nogle af symptomerne på en urinvejsinfektion omfatter:
  • Feber
  • Rystende
  • Hovedpine
  • Urinen er uklar, endda pus
  • Brændende fornemmelse i urinrøret eller kønsorganerne
  • Urin kommer ud af kateterrøret
  • Blodig urin
  • Stærkt lugtende urin
  • Lændesmerter og smerter
Derudover er risikoen for andre bivirkninger, der kan opstå ved placering af et urinkateter, herunder:
  • Allergiske reaktioner på katetermaterialer, såsom latex
  • Blære sten
  • Blodig urin
  • Skade på urinrøret
  • Nyreskade, grundet brug indlagt kateter På lang sigt
  • Septikæmi eller urinvejs- og nyreinfektioner
Hvis du oplever symptomer på en urinvejsinfektion eller andre bivirkninger ved kateterindsættelse, skal du straks kontakte din læge eller sygeplejerske.

Noter fra SehatQ

Hvis du skal indsætte et kateter, så bed om en fuldstændig forklaring fra lægen eller sygeplejersken om katetertypen, kateterindsættelsesprocessen, til den korrekte måde at pleje kateteret på, så kateterfunktionen kører optimalt, så den ikke poserer risiko for infektion.