Grundlæggende livsstøtte, essentiel hjælp til at redde liv

Basic Life Support (BHD) eller Basic Life Support (BLS) er en serie af førstehjælp, der udføres for at hjælpe alle, der oplever åndedræts- og hjertestoptilstande. Denne assistance udføres ikke kun af læger, men enhver borger i almindelighed kan gøre denne BHD ved at lære trinene.

Formålet med at yde grundlæggende livsstøtte

Årsagerne til, at en person oplever åndedrætsstop og hjertestop varierer, kan skyldes ulykker, kvælning, hjerteanfald, slagtilfælde, luftvejsobstruktion, til drukning. Hvis en person, der oplever åndedræts- og hjertestop, ikke behandles med det samme, vil hjernen og hjertet blive beskadiget og miste deres funktion inden for 6 minutter. Overordnet set er disse førstehjælpsforanstaltninger nyttige til:
  • Forhindrer vejrtrækning og blodcirkulation i at stoppe
  • Yde ekstern assistance til blodcirkulation og respiration til ofre for hjertestop eller respirationsstop gennem hjerte-lunge-redning (CPR).

Trin til at udføre grundlæggende livsstøtte

Når du er i en situation, der kræver, at du udfører BHD, for eksempel i forbindelse med ulykkesofre og drukning, skal du tage følgende trin.

1. Sørg for en sikker position

Når du forsøger at hjælpe et offer ved at bruge grundlæggende livsstøtte, skal du først sørge for, at du og offeret er i en sikker position. En af dem er ved at placere offerets krop på en hård og flad overflade. I mellemtiden, hvis du redder et bevidstløs ulykkesoffer, skal du først bære offeret til den side af vejen, der er sikret mod forbipasserende køretøjer. I tilfælde af et offer, der får elektrisk stød, skal du sørge for, at kilden til den elektriske strøm er blevet slukket først.

2. Kontrol af ofrets svar

Derefter skal du kontrollere ofrets reaktion for at bestemme bevidsthedsniveauet. Du kan bekræfte dette ved at banke offeret på skulderen eller skulderen og vugge offeret. Derudover kan du også ringe til offeret for at sikre dig, at han eller hun er ved bevidsthed eller ej, såsom "Herre / fru.. sir. / fru..", i en ret hård tone. Hvis offeret gør det ikke reagerer, betyder det, at de er bevidstløse. Hvis offeret ikke reagerer og ikke trækker vejret, er offeret i hjertestop.

3. Ring til nødtjenester

Mens du bekræfter ofrets svar, kan du ringe til nødtjenester eller bede om hjælp fra personer omkring eller tættest på stedet for at ringe til en ambulance/IGD.

4. Tjek puls

Efter at have bekræftet bevidsthedsniveauet, reaktionen og kontaktet nødtjenester, bliver du også nødt til at kontrollere pulsen på det bevidstløse offer. Hvordan man tjekker pulsen kan gøres ved at placere to fingre i midten af ​​halsen. Mens der trykkes og flyttes til kanten af ​​halsen for at mærke tilstedeværelsen af ​​en puls. Udfør kontrollen i op til maksimalt 10 sekunder. [[Relateret artikel]]

5. Hjerte-lungeredning (HLR)

Ofre, hvis puls ikke er håndgribelig, bevidstløs og ikke trækker vejret, skal straks gives førstehjælp ved at udføre hjerte-lunge-redning (HLR). Trinene til at udføre hjerte-lunge-redning omfatter:
  • Knælende ved siden af ​​offeret
  • Placer to håndflader med hinanden i en position midt på offerets bryst
  • Placer dine albuer vinkelret på offerets bryst med dine skuldre parallelt med dine hænder
  • Start brystkompressioner (kompression af offerets bryst) i en dybde på 5 cm (voksen) hurtigt, omkring 120 gange i minuttet
  • Gør det gentagne gange, indtil medicinsk personale ankommer.
Mens du er i børneofre, kan du placere den ene hånd i midten af ​​ofrets bryst og derefter udføre 30 brystkompressioner med en dybde på 5 cm og en hastighed på 100 gange i minuttet.

6. Åbn luftvejen

Efter at have udført 30 tællinger af brystkompressioner, kan du også åbne offerets luftveje ved hjælp af hovedet vippes og hageløft ved at lægge håndfladen på offerets pande og vippe offerets hoved. Brug den anden hånd til at trække i offerets hage, så luftvejen kan åbnes

7. Giv vejrtrækningshjælp

Hvis offeret ikke trækker vejret, kan du give kunstigt åndedræt som førstehjælp. Giv redningsånder to gange ved at lukke eller klemme offerets næsebor og derefter blæse luft fra din mund ind i offerets mund. Sørg for, at ofrets bryst er hævet, mens du giver redningsånder. Udførelse af 30 brystkompressioner og to redningsåndinger kaldes én cyklus af HLR, mens udførelse af grundlæggende livsstøtte er fem cyklusser af HLR. Efter fem cyklusser med HLR skal du kontrollere offerets tilstand igen ved at kontrollere hans puls i 10 sekunder. Hvis der ikke er nogen puls i 10 sekunder, gentages fem cyklusser med HLR på offeret.