Dissekere strukturen af ​​eukaryote celler og forskellene fra prokaryote celler

Baseret på kernemembranen består celler i levende ting af to hovedgrupper, nemlig eukaryote celler og prokaryote celler. Eukaryote celler er celler, der har membran-indesluttede organeller. Nogle eksempler på organeller i eukaryote celler er kernen, mitokondrier og endoplasmatisk reticulum. Sammenlignet med prokaryote celler er eukaryote celler større og mere komplekse. Organismer, der har eukaryote celler, tilhører det biologiske domæne af eukaryoter. Eksempler på eukaryote celler findes i protozoer, svampe, planter og dyr.

Eukaryot cellestruktur

Eukaryote celler har en plasmamembran, cytoplasma, ribosomer, kerne og forskellige membranbundne organeller samt nogle stavformede kromosomer. Kernen eller kernen i en eukaryot celle omtales ofte som den 'sande kerne', fordi den er omgivet af en membran. I lighed med organerne i den menneskelige krop har kernen af ​​eukaryote celler også organeller, hvilket betyder små organer. Hver organel i eukaryote celler har en særlig cellulær rolle ligesom organerne i den menneskelige krop. Nogle af organellerne i eukaryote celler er det endoplasmatiske reticulum, Golgi-apparatet og mitokondrier. Strukturen af ​​en eukaryot celle er som følger:

1. Kernen (kernen)

Kernen er den mest fremtrædende organel i cellen og centrum for celleaktivitet. Kernen indeholder genetisk materiale i form af kromosomer.

2. Cellekernemembran

Kernemembranen er det yderste lag af kernen og er et beskyttende dække for cellekernen i form af en fosfolipid-dobbeltmembranstruktur. Cellens kernemembran adskiller kernen fra cytoplasmaet. Indeni er der porer, der styrer ind- og udgangen af ​​ioner, molekyler og RNA mellem nukleoplasma og cytoplasma.

3. Ribosomer

Ribosomer er celleorganeller, der er ansvarlige for proteinsyntese. En del af denne eukaryote celle er en lille partikel, der indeholder RNA og beslægtede proteiner, der findes i cytoplasmaet i mange kropsceller.

4. Mitokondrier

Mitokondrier er dobbeltmembranorganeller i eukaryote celler, der er ovale i form og har deres egne ribosomer og DNA. Denne organel kaldes ofte cellens "energifabrik", fordi den fremstiller adenosintrifosfat (ATP), det vigtigste energibærende molekyle for celler ved at udføre cellulær respiration.

5. Endoplasmatisk retikulum

Det endoplasmatiske retikulum er et membransystem, der er formet som en kanal i cellen. En del af strukturen af ​​denne eukaryote celle består af ru og glat endoplasmatisk retikulum.
  • Det ru endoplasmatiske retikulum er forbundet med ribosomer og fungerer til at modificere proteiner.
  • Det glatte endoplasmatiske retikulum fungerer til at syntetisere lipider.

6. Golgi-apparat

Golgi-apparatet eller Golgi-legemet er det sted, hvor adskillelsen, mærkningen, pakningen og fordelingen af ​​lipider og proteiner finder sted i celler.

7. Peroxisomer

Peroxisomer i eukaryote celler er små, sfæriske organeller omsluttet af en enkelt membran. Denne organel fungerer til at udføre oxidationsreaktioner, der kan nedbryde fedtsyrer og aminosyrer. Peroxisomer fungerer også til at afgifte mange toksiner, der kan trænge ind i kroppen.

8. Vesikler og vakuoler

Vesikler og vakuoler er poser, der spiller en rolle i opbevaring og transport. Vakuoler er større end vesikler. Mindre vesikelmembraner kan smelte sammen med plasmamembranen eller andre membransystemer. [[Relateret artikel]]

Forskellen mellem eukaryote celler og prokaryote celler

Forskellen mellem eukaryote celler og prokaryote celler er ret simpel, nemlig eukaryote celler har en cellekerne (kerne) og forskellige organeller dækket af en membran. På den anden side er kernen og organellerne i prokaryote celler ikke dækket af en membran, så DNA'et i disse celler er ikke bundet i kernen. De fleste prokaryote organismer består af en enkelt celle (encellede), selvom nogle består af grupper af celler (flercellede). Forskellen mellem eukaryote celler og prokaryote celler ligger også i deres DNA. DNA i prokaryote celler er en cirkulær DNA-strengsløjfe). Hvorimod i eukaryote celler er DNA arrangeret i kromosomer. Eukaryote celler er også mere komplekse, fordi de indeholder mange strukturer og organeller med forskellige funktioner. Hvis du har spørgsmål om helbredsproblemer, kan du gratis spørge din læge direkte på SehatQ-familiens sundhedsapplikation. Download SehatQ-appen nu i App Store eller Google Play.